Being creative at National Trust Berrington Hall

Film and Photography, Spoken word

In January we started the first of 10 sessions at Berrington Hall which will culminate with a live event in March. Participants have “access all areas” guided exploration of the Hall and its grounds and have the opportunity to respond creatively to it through writing with Toni Cook and also through photography and digital media with mediaSHYPP.   This is a repeat of the successful Space to Engage project that took place in Libraries last year.

We will add to this blog regualry with posts from different particapants, so keep check back. Jamie Hutton has recently started volunteering with SHYPP, here is his perspective.

Session 4 – Jamie Hutton

Back underground in the servant’s hall this week, we began by catching up with the National Trust staff, who had sorely missed out on the chance to create limericks and boomerangs the week before. One thing was notable from the start of this session: whereas in previous weeks there had been a clear, if somewhat coincidental, divide around the table, with SHYPP young people at one end and the National Trust at the other, this week where was clear integration, as both groups sat amongst each other around the dining table. This breaking down of any boundaries was evident throughout the whole session, and the divide between the two groups seems to have melted away already.

We were given more time to expand ideas this week, writing as a foursome, a mix of myself, two SHYPP young people and a National Trust volunteer. It was amazing the amount of innovative creativity that presented itself so quickly, and how fully formed these ideas came out, with both SHYPP and National Trust keenly observing the gap between rich and poor that Berrington Hall had shown us and how it had mutated, but was still relevant, today. The idea of writing across different characters through time was kicked back and forth and will hopefully produce some interesting writing in the future, but was ultimately left to one side in order to focus on a task that we could all get behind immediately, a character based comedy that came effortlessly to both SHYPP and National Trust writers. Our original idea may have been more focused on the topics that were presented in our travels around Berrington, but certainly wouldn’t have produced the large swathes of laughter that went around the table as did our courtroom drama of lies, deception (and the odd innuendo).

Following on from this, we finally made our way inside the house this week, and as the doors swung open to present the great entrance hall, it may not have had the immediate impact that was intended. Refurbishments being made to the house mean that the marble floor is covered in plastic sheeting and some of the ornaments have been put into storage, dulling what would have once been, in its prime, a striking introduction to the house. Still, as we stand in the entrance hall a hush gradually descends as we soak in the feel of the building we have been observing from a distance for weeks. Someone mentions the size of the room, that this ‘glorified porch’ as one National Trust worker puts it, is bigger than most rooms in our houses. From here on, the participants seem to view the house with a curious fascination, interrogating it at every opportunity.

As we further explore each room, there’s a lot of talk of ‘vibes’ and ‘impressions’; how each room is making us feel. This clear distinction between the character of each room is a welcome observation from the SHYPP young people and will, I’m sure, provide some interesting writing in the future. As the National Trust explain the history of each room, how it would have been used by the people who lived there, where doors lead and what secrets the architecture holds, SHYPP young people are quick to point out the difference between the men’s and the women’s rooms and the societal divide between the two sexes that seems reflected in the very foundations of the house itself, with bigger, brighter rooms for the men.

The more we explore the clearer it becomes that the restoration work being completed around the house won’t affect our creative responses greatly, if at all: there is simply too much to work on from the general feeling of the house itself.

 

Session 3 – Jamie Hutton

This week we were slowly making our way towards the house itself from the lake and grounds we had explored in the first two weeks, today bringing our attention to the Ha-ha just beyond the driveway and the walled garden not a stone’s throw from the courtyard. For those unfamiliar, a Ha-ha is a small ditch that surrounds the property that is designed to both keep sheep away from the building and be invisible to the naked eye, and this especially was a focal point this week, our first real taste of the physicality of the setting we were attempting to creatively exploit. Some needed little encouragement to get into the ha-ha itself, as we interacted with the environment, becoming fully immersed in it, in a way that would inform the creative responses that followed.

These creative responses took on a myriad of forms this week. With a slightly smaller group, we split up into small teams to battle with limericks, scripts and (very) short film making. Initially, limericks proved harder than first thought, though everyone managed to capture their humorous spirit and comic timing with, again, the slapstick potential of the Ha-ha providing much inspiration. Despite the deceptively tricky structure, the limericks presented more personality than another form of writing we may have done so far, which provided a good introduction for new members and a chance to express a lighter side for others.

As a break from writing we took a trip outside to make a boomerang (a burst of photos stiched together and played forward and backward.). We found more ways of interacting with the surroundings, especially the walled garden and the Ha-ha. Leaps were made, benches used as diving boards and ice was smashed. It was another chance to have fun and also investigate areas of the landscape we hadn’t seen before. At the centre of the walled garden is another creative response to Berrington Hall, the giant pink pineapple which, although of not much interest to our own endeavours, worked as a constant reminder of just how much artistic potential lay in the soil, grass and brickwork that we continued to explore.

‘Secrets’ was a theme that we began to develop this week, inspired by the tucked away benches and concealing hedgerows of the walled garden. This was mainly explored through dialogues and monologues that were written, often detailing secret meetings for all sorts of nefarious activities. This element of drama gave us an opportunity to develop characters and voices as well as be directly inspired by the gardens, imagining where these dastardly meet-ups would be taking place and why they would be taking there at all. Although there was only the chance to write a few pages, it was clear that what lay in those lines everyone had written had the potential to become much more.

Although the third week saw us take on more creative tasks than previously, they were all held together by a unifying sense of humour that ran through all the work that was produced. After detailing the natural beauty of the grounds in previous weeks it was now becoming clear just how funny a big old house on a hill can be.

 

Session 2 – Jamie Hutton

Week two sees a few new faces around the servant’s table beneath Berrington, meaning that more introductions need to be made. Luckily, the task of designing our own islands provides the perfect distillation of character, meaning a quick tour of each persons own personal paradise tells us a lot of what we need to know about them and it isn’t long before certain themes begin to emerge. It seems as though SHYPP young people and National Trust workers alike prefer a bit of solitude, most of the islands focusing on natural setting and sense of isolation, in a positive sense. These similarities mean that any tension is instantly lifted the group integrates quickly as we set our sights on this week’s focus point: The lake.

After the success of last week’s den building there is another attempt at construction with the aim of building either a bridge or a lake. The circumference of the lake didn’t quite provide the building materials that the den building are did however, so certain compromises had to be made, one of which saw two teams coming together to create their own human bridge, a tableau that, with the sun reflecting off the lake behind it, made for a glorious photo.

Wandering around the lake we hunted for creative stimulus to write down once we returned to the warmth of the hall. The sights around the lake provided much of the inspiration, the view of the hall especially giving us a fresh perspective on the building we had been working in. it was great to a National Trust volunteer with us that was so knowledgeable on the area, able to provide an historical context for what we were surrounded by, that influenced the creative ideas.

Once we had gathered around the table, cups of tea in hand, we began writing. To some it came more naturally than others but it wasn’t long until the room was abuzz with the scratch of pen against paper. The freedom to write either prose or poems (and anything in between) meant that the writing produced was perhaps more personal than last week. As we made our way around the table, allowing everyone to read what they had written, there seemed to be genuine delight at the sheer quality of the writing shared, some even garnering a round of applause. This was perhaps the moment where any superficial boundaries between attendees melted away for good, where we saw how the creative process had brought us all to the same artistic conclusions, each with our own personal spin.

We capped things off this week with a go at some haikus. After the freedom of the previous writing exercise it was nice to finish on a bit of structure and it demonstrated once again that, set towards the same goal, every workshop attendee was able to produce something unique and insightful. After our first real pieces of writing it was clear that the standard is high and set to get even higher.

 

Session 1 – Jamie Hutton has recently started volunteering with SHYPP, here is his perspective

Despite its Capability Brown designed landscapes and its National Trust heritage, Berrington Hall remains subject to the elements and a brief spell of rain threatened to disrupt a day of planned exploration of the Hall’s grounds and an attempt at den building

We congregated below ground in the servant’s quarters, the grandeur of the house itself tantalisingly above our heads, to be creatively mined another day. For now, the large table below proved a perfect place for attendees and the Berrington Hall team to come together and soon enough introductions were well underway.

During this, the rain outside miraculously stopped and, although a few did take some persuading, we decided that it was time to roam out into the gardens and down towards the lake. The ground was slightly muddy underfoot and the wind bitterly cold but those of us who were well wrapped were able to descend from the house towards the lake in relative warmth. As we approached the lake there was talk of the nesting birds that called it home, a discussion that fed well into one of the themes of today’s workshop: nests and natural houses.

There was great anticipation of the den building area that we were heading towards, some of the National Trust employees having never seen it before. We were greeted by an impressive looking den leftover from the previous den-builders, one that worked as a benchmark for the design and assembly that was to come.

Splitting up into teams it didn’t take long for the competitive spirit to come out. There were varying approaches to logistics, some seeing the biggest sticks possible as crucial, others opting for more consistency. Debates ensued as to the conceptual idea of den building and what, in the great outdoors, could even be feasibly called a den at all (perhaps we should have asked the nesting birds as we rounded the lake?). Ultimately, what could have been an exercise in manual labour became a much more creative endeavour, allowing us to think outside the box and create our own natural homes.

 

This creativity was pushed further when tasked to design some artwork inspired by the artist Andy Goldsworthy (or Neil Buchanan’s Art Attack, depending on your cultural reference points). What were created were pieces that used a multitude of natural materials from logs to leaves to sticks and stones, to create a dragon, a maze and even a National Trust logo. The competitive edge to the den building fell away and we were all delighted with each other’s efforts and the imagination that had gone into them.

After a very slippery walk back up to the house that provided fantastic views of the surroundings there was only enough time for a brief bit of writing whilst warming up over a cup of tea. Tasked with writing down couplings of words that summed up our building experience many wonderful pieces of writing were created, many from those who had not written much before. Others who opted for more poetic writing were able to conjure up vivid imagery and unique takes on the den building experience, all in such a short space of time. It may have been brief but our first creative exploration provided a great glimpse of what would be to come we explore the site further.

fznor

Walking back to Berrington Hall

 

Advertisements